Danmark blockerar rekordmånga olagliga webbplatser under 2021

I sin årsrapport om olagligt spelande under 2021 uppgav Danmarks spelmyndighet Spillemyndigheden att 55 domäner blockerades efter att ha konstaterats erbjuda danska konsumenter olagliga spelmöjligheter, vilket var mer än tre gånger fler än de 16 domäner som blockerades under 2020. Totalt har 145 webbplatser blockerats sedan 2012.

Spelmyndigheten genomförde sex sökningar efter potentiellt olagliga webbplatser i samarbete med den danska skattemyndighetens enhet för bedrägeribekämpning, och de webbplatser som befanns bryta mot reglerna blockerades via stadsdomstolen. Cirka 2 709 spelsajter hittades via sökningarna, vilket var en ökning jämfört med de 1 565 som hittades 2020.

Det skedde ett stort språng i antalet förfrågningar om att utreda olagliga spelsajter, med 210 under 2021 jämfört med 160 under 2020 och bara 42 under 2019. Tillsynsmyndigheten sade också att det fanns fler rapporter till polisen, med 31 under 2021 jämfört med 16 under föregående år.

Spillemyndigheden, som hänvisar till statistik från H2 Gambling Capital, sade att Danmark hade en beräknad kanaliseringsgrad på 90 % under 2021, vilket var en liten ökning jämfört med 88 % under 2020 och 2019. Endast Storbritannien, Italien och Tjeckien har en högre kanaliseringsgrad bland de europeiska marknaderna. Tillsynsmyndigheten sade att de återstående 10 % av den danska marknaden omfattar både den olagliga marknaden och spelare som spelar på utländska webbplatser som inte är inriktade på den inhemska marknaden.

”En ökning av antalet identifierade webbplatser, förfrågningar och internetblockeringar kan tyda på att den illegala marknaden expanderar”, sade Spillemyndigheden. ”Den danska spelmyndigheten vidhåller dock vår bedömning att den illegala spelmarknaden i Danmark är begränsad och ökningen är ett uttryck för myndighetens ökade fokus på illegalt spelande.”

Tidigare den här månaden lämnade Spillemyndigheden in ett uppdaterat certifieringssystem för licenser för vadhållning på nätet, nätcasino och landbaserade vadhållningslicenser till Europeiska kommissionen.

Detta kommer att bli ”version 2.0” av Spillemyndighetens certifieringssystem, förklarade tillsynsmyndigheten, efter tidigare uppdateringar 2015, 2018 och 2020.

Systemet beskriver vilka villkor operatörer måste uppfylla för att få licenser, med skärpta regler kring data, testning och spelarskydd.

Certifieringsdokumentet lämnades in till Europeiska kommissionen den 25 januari 2022. Det måste nu gå in i en stilleståndsperiod som löper ut den 26 april 2022.

Läs mer om svenska spelinspektionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *